ASKERLİĞİN KİŞİNİN PSİKOLOJİSİNE ETKİLERİ

Askerlik genel olarak ergenlik sonrası yani 18’li yaşlardan 30’lu yaşlara kadar herhangi bir dönem her genç erkeğin kafasını allak bullak eden bir konudur. Askerliği psikolojik olarak farklı konularda ele alabiliriz. Askerliğe giden bir erkeğin yaşadığı duygu durum karışıklıkları, askerlik dönemindeki ve döndükten sonraki yaşadıkları askerliğe gitmeden önceki yaşadıkları ile çok farklıdır. Askerlik kesinlikle psikolojik sorunlara yol açmaz ancak askerdeki kişilerin farklı psikolojik eşikleri olduğu için kişiden kişiye değişen bir durumdur.

Askerdeki disiplin, itaat altına girme, çatışma durumunda tertiplerinin ölümlerini görme ve hayatını kaybetme riski sürekli olarak aklına gelerek kendini rahatsız hissetme gibi durumlara yol açar ve çatışma anında gördüğü şeyler bazı askerlerde ciddi derecede psikolojik sorunlara yol açabilmektedir.

Askerlerin askerlik boyunca yaşadıkları olaylar gördükleri şeylerden dolayı düzenli olarak psikolojik destek almaları gerekmektedir. Çünkü askerlikte yaşadıkları, bu yaşadıklarını kimseye anlatamamaları onları bir boşluğa sürükler ve sonucunda intihara kadar gidebilen durumlara sürükler. Eğer bu yaşadıkları sonucunda düzenli olarak psikolojik destek alırlarsa hem askerlik süreci boyunca hem de askerlik sonrası dönemde psikolojik olarak daha iyi olurlar.

Askerliği yakınları tarafından ele alırsak; askerde rahat edip etmediği, yemeklerinin nasıl olduğunu ve buna benzer birçok şeyi sürekli düşünürler. Ayrıca askerdeki kişinin ölüm korkusu, askerden geldikten sonraki farklı ruh hali ve davranış biçimleri ailesi ile uyum problemlerini arttırır. Bu problemlerden kurtulmak için aile danışmanına gidebilir, askerden dönen kişiye zaman ve alan tanınabilir.

Askerleri psikolojik açıdan en çok zorlayan şeylerden birisi de itaattir. İtaat yüksek rütbeli kişilerin emirlerini sorgusuz sualsiz kabul etme ve alt üst ilişkisini, mobbing durumunu yoğun bir şekilde hissetmelerini sağlar. Psikoloji tarihinde itaat üzerine birçok deney yapılmıştır. Örneğin bunlardan birisi Milgram’ın itaat deneyidir. Bu deneyi yapma amacı savaş suçlularının ve askerlerin ‘ben sadece görevimi yaptım’ şeklindeki savunmalarından dolayıdır. Deneyin sonucuna göre meşru bir itaat karşısında insanların emre karşılıksız uyduğunu ortaya çıkarmıştır.

İtaat durumlarını birkaç dışsal faktör azaltabilir; bunlardan biri emir veren kişiye bir kişinin bile karşı çıkması %35’e kadar itaati düşürür.

KAYNAKÇA:

Yazar: ALİ ENES KILÇIK

Yorum bırakın